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Dear Ms Hawkins, 

I refer to your e-mails of 9 and 10 December 2019, addressed to Mr Lutz, concerning the 

rules that will apply to non-EU national family members of EU citizens residing in the 

United Kingdom when they will want to travel to the EU27 after the United Kingdom 

has withdrawn from the European Union. You would also like to know what the situation 

will be for UK national family members of EU citizens. You ask the question against the 

background of biometric residence cards currently issued by the United Kingdom under 

its EU settlement scheme not exempting from the visa requirement for travels to the 

EU27. 

Your e-mails were registered under the reference number Ares(2019)7759563 (please 

quote this reference in any further correspondence). 

As my Unit is responsible for Union citizenship, I was asked to reply to you. 

1. Travelling as long as the United Kingdom is still an EU Member State and 

during the transition period in the deal scenario 

 

a) Travelling with a residence card issued in accordance with the EU Free 

Movement Directive 

As long as the United Kingdom is still an EU Member State, EU free movement law 

applies to EU citizens and their non-EU national family members residing in the United 

Kingdom. The same would be true during the so-called ‘transition period’ provided for in 

the Withdrawal Agreement, which will apply if the United Kingdom withdraws from the 

EU with the Withdrawal Agreement having been approved. The transition period is set to 

end on 31 December 2020.  

Article 3(1) of the Free Movement Directive provides that the Directive applies to all EU 

citizens who move to or reside in a Member State other than that of which they are a 
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national, and to their family members as defined in point 2 of Article 2 who accompany 

or join them. 

Article 7(1) of the Free Movement Directive grants EU citizens a right of residence if 

they: 

(a)  are  workers  or  self-employed  persons  in  the  host  Member  State;  or 

(b)  have  sufficient  resources  for  themselves  and  their  family  members  not  to  

become  a  burden  on  the  social  assistance  system  of  the  host  Member  State  during  

their  period  of  residence  and  have  comprehensive  sickness  insurance  cover  in  the  

host  Member  State. 

If the EU citizen fulfils the above conditions, s/he has a right of residence in the United 

Kingdom under EU free movement law. If the EU citizen has already lived in the United 

Kingdom for a continuous period of five years, during which s/he fulfilled the above 

conditions, s/he has acquired the right of permanent residence there (Article 16 of the 

Free Movement Directive). In both cases, the non-EU national family members derive, 

under EU law, a right of residence in the United Kingdom from the mobile EU citizen. 

According to Article 10 of the Free Movement Directive, the right of residence of non-

EU national family members of EU citizens shall be evidenced by the issuing of a 

document called ‘Residence card for a family member of a Union citizen’.  

As provided for in Article 5(2) of the Free Movement Directive, Member States may, 

where the EU citizen exercises the right to move and reside freely in its territory, require 

the family member who is a non-EU national to have an entry visa.  

Article 5(2) of the Free Movement Directive also provides that possession of a residence 

card issued in accordance with Article 10 of the Directive shall exempt non-EU national 

family members from the visa requirement. 

As confirmed by the Court of Justice of the European Union
1
, non-EU national family 

members of mobile EU citizens who hold a valid residence card issued by a Member 

State in accordance with Article 10 of the Free Movement Directive are exempt from the 

visa requirement also when travelling with the EU citizen to his/her Member State of 

nationality. 

The non-EU national family member of a mobile EU citizen residing in the United 

Kingdom is thus entitled to obtain a UK issued residence card according to Article 10 of 

the Free Movement Directive. The United Kingdom issues such cards under the 

Immigration (European Economic Area) Regulations 2016, which enact the Free 

Movement Directive. If the non-EU national family member holds such a residence card 

in accordance with Article 10 of the Free Movement Directive, s/he can travel, together 

with the mobile EU citizen, to an EU27 Member State on the basis of his or her valid 

passport and the residence card without needing to obtain a visa. 

The above rules apply as long as the United Kingdom is still an EU Member State as 

well as during the transition period, should the United Kingdom leave the European 

Union with the Withdrawal Agreement having been approved. During the transition 

                                                 
1
 Judgment of the Court of 18 December 2014 in case C-202/13, McCarthy and Others, EU:C:2014:2450. 
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period, UK nationals will – despite the fact that they will no longer be EU citizens as of 

the withdrawal date – continue to enjoy their current EU citizen free movement rights.   

b) Travelling with a residence card issued in accordance with the United Kingdom’s 

EU settlement scheme 

The UK government has provided for the EU settlement scheme to enable EU citizens 

who arrived before the withdrawal to remain if they meet certain conditions. It was 

designed to prepare for the implementation of the scheme foreseen under the Withdrawal 

Agreement. However, it is currently applied in view of anticipating either the 

implementation of the Withdrawal Agreement or the no-deal scenario and is thus running 

in addition to UK law enacting the EU Free Movement Directive. The specific rights 

ultimately attaching to the (pre-)settled status will depend on whether the United 

Kingdom withdraws with or without the Withdrawal Agreement having been approved. 

Given the outcome of the UK general elections of 12 December 2019, it seems likely that 

the Withdrawal Agreement will be approved.  

This being said, the (pre-)settled status currently issued to EU27 citizens and their non-

EU national family members is issued under UK national law. Thus also the biometric 

residence cards currently issued to non-EU national family members who were granted 

(pre-)settled status under the United Kingdom’s EU settlement scheme are issued under 

UK national law. Contrary to residence cards issued in accordance with Article 10 of the 

Free Movement Directive, residence cards issued under the UK’s EU settlement scheme 

do not exempt the holder from the requirement of having to obtain an entry visa when 

travelling to an EU Member State. 

Regulation (EU) 2018/1806 listing the countries whose nationals must be in possession 

of visas when crossing the external borders and those whose nationals are exempt from 

that requirement determines which non-EU nationals need a visa when travelling to 

EU27 Member States, except for Ireland. In the case of Ireland, to which the Regulation 

does not apply, it is national law that determines whether a non-EU national family 

member needs an entry visa. 

The text of the Regulation and its Annexes are available at the following website: 

https://eur-lex.europa.eu/legal-

content/EN/TXT/?qid=1571825109562&uri=CELEX:32018R1806 

Annex I to the Regulation lists those non-EU nationals who are required to be in 

possession of a visa when crossing the external border of the Member States. Those non-

EU national family members whose country of nationality figures on the list in Annex I 

will need an entry visa when travelling to the EU27 (with the exception of Ireland, see 

above) with their mobile EU citizen if they hold only a residence card issued under the 

United Kingdom’s EU settlement scheme. 

Please be informed that – as long as the United Kingdom is still an EU Member State as 

well as during the ‘transition period’ in the deal scenario – it remains open to non-EU 

national family members of  mobile EU citizens to apply for a residence card in 

accordance with Article 10 of the Free Movement Directive, even if they already hold a 

residence card issued under the EU settlement scheme. The Commission insisted in its 

contacts with the United Kingdom that the UK authorities provide the necessary 

information to EU citizens to enable them to continue exercising their free movement 

rights as long as EU free movement law applies in the United Kingdom.  

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1571825109562&uri=CELEX:32018R1806
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1571825109562&uri=CELEX:32018R1806
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2. Travelling after the end of the transition period in the deal scenario  

After the end of the transition period, EU free movement law will cease to apply with 

regard to the United Kingdom and its nationals. This means that a residence card issued 

by the United Kingdom in accordance with Article 10 of the Free Movement Directive 

will no longer exempt non-EU national family members of EU citizens residing in the 

United Kingdom from the visa requirement when travelling together to an EU Member 

States. 

According to Article 18(1) of the Withdrawal Agreement, the host State may require 

Union citizens and their family members who are beneficiaries of the Withdrawal 

Agreement to apply for a new residence status which confers the rights set out in the 

citizens’ rights part of the Withdrawal Agreement and a document evidencing such 

status. As the Withdrawal Agreement does not govern its beneficiaries’ travels between 

the host State and the (other) EU Member States, documents issued under the 

Withdrawal Agreement will also not exempt non-EU national family members from the 

requirement of having to obtain an entry visa when travelling to an EU Member State.  

Whether non-EU national family members will need an entry visa for trips to EU 

Member States, which take place after the transition period, will be determined by 

Regulation (EU) 2018/1806 for all Member States except for Ireland and by national law 

in the case of Ireland.  

Annex II to the Regulation lists those non-EU nationals who are exempt from the 

requirement to be in possession of a visa when crossing the external borders of the 

Member States for stays of no more than 90 days in any 180-day period. 

Regulation (EU) 2018/1806 has been amended to exempt UK nationals intending to visit 

the EU27 from the visa requirement for stays of no more than 90 days in any 180-day 

period (subject to reciprocity by the United Kingdom in relation with the EU27). This 

amendment will enter into force on the day EU free movement law ceases to apply to UK 

nationals (that is, either after the end of the transition period or at the date of withdrawal 

in the no-deal scenario). 

This means that UK nationals and other non-EU nationals whose country of nationality 

figures on the list of Annex II to Regulation (EU) 2018/1806 will be able to travel visa 

free on their own for a maximum of 90 days in any 180-day period in the EU27. When 

they travel to an EU Member State accompanying or joining the mobile EU citizen, the 

Free Movement Directive will apply and they will, subject to the conditions of the 

Directive, have a derived residence right which is not limited to 90 days in any 180-day 

period.  

Regarding UK nationals we understand that they will also be exempt, under the Common 

Travel Area arrangements, from any visa requirement when travelling to Ireland. 

Where the visa requirement applies, the non-EU national family member of an EU 

citizen residing in the United Kingdom will, however, benefit from the visa facilitations 

provided for in Article 5(2) of the Free Movement Directive for trips to EU Member 

States of which the EU citizen is not a national and provided the non-EU national family 

member accompanies or joins the EU citizen. This means that the non-EU national 

family member will be entitled to be issued with the visa free of charge and as soon as 

possible on the basis of an accelerated procedure. 
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The visa facilitations will not apply for trips to the EU Member State of which the EU 

citizen is a national. 

I hope that you will find this information useful. 

Yours sincerely, 

Monika MOSSHAMMER 

Deputy Head of Unit 

Contact: Ms Nastasja Fuxa, e-mail: just-citizenship@ec.europa.eu 

(e-signed) 

Electronically signed on 24/01/2020 19:47 (UTC+01) in accordance with article 4.2 (Validity of electronic documents) of Commission Decision 2004/563
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